AI: WAAROM JE NIET MOET LUISTEREN NAAR ELON MUSK

Artificial Intelligence (AI) is hip, zo hip dat je veel over AI naar je hoofd geslingerd krijgt. De een zegt dat alle banen worden ingepikt door robots, een ander dat we voor een nieuwe industriële revolutie staan die economische voorspoed brengt. Moeten we ons nu zorgen gaan maken over killer robots of ons storten op de positieve belofte van AI? Eigenlijk komt het neer op de vraag: hoe scheid je nu zin en onzin over dit onderwerp? Hier zijn vier tips.

 

  1. Laat fantasie je vooral vermaken.
    Er zijn veel films en televisieseries waarin AI een belangrijke rol speelt. Ze zijn er om ons te vermaken en te verbazen. De makers laten hun fantasie de vrije loop en zijn goed in het bedenken van buitengewone scenario’s. Een serie als Black Mirror gaat uit van een dystopisch toekomstbeeld en vergroot dit uit. De schrijvers zijn soms zo goed in het scheppen van een werkelijkheid dat we denken dat dit echt is of binnenkort echt wordt. Natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen van fantasieën uit sciencefiction films die werkelijkheid zijn geworden. Echter, het merendeel van de fantasieën zijn een fantasie gebleven.
  2. Let op: angst verkoopt
    In het verlengde van de films en televisieseries heb je de nieuwsmedia. Ze zijn ook op zoek naar uitersten. En ze weten als geen ander dat angst verkoopt. Hoe spannender het verhaal en hoe meer angst dit bij ons oproept, hoe eerder wij het lezen. De media is daarom niet op zoek naar een nuance of realistisch beeld. Dat is saai en verkoopt niet.
  3. Neem voorspellingen met een flinke korrel zout
    Hoe provocerender de voorspelling, hoe eerder deze aanslaat op het internet. Voor AI worden volop voorspellingen gedaan over waar de technologie staat in 2030 of 2025 of soms zelfs al in 2050. Wat mij betreft is dit net zoiets als het proberen te voorspellen van de beurskoers in 2030. Als je dat kan, ben je rijk. Het is eenvoudig om een voorspelling te doen. Niemand die tegen die tijd controleert of het waar was. Je kunt de fantasie de vrije loop laten en verzinnen wat je wilt.
  4. Denk na over de achtergrond van de maker
    Als je iets leest of ziet over AI, dan is het goed om naar de achtergrond te kijken van degene die de uitspraak doet. Elon Musk wordt vaak geciteerd als het gaat om Artificial Intelligence en daar heeft hij een belang bij. Zijn bedrijf, Tesla, werkt zonder marketing budget. Elon Musk kaapt de hype rondom AI om aandacht te vestigen op zijn bedrijf. Hij is een meester in het kapen van de aandacht. Afgelopen jaar zaten Thaise jongens vast in een grot en heeft Musk drie weken lang het nieuws gekaapt met het bouwen van een mini-onderzeeër.Bij een programma als De Wereld Draait Door gaat het aan tafel regelmatig over Artificial Intelligence. Dan wordt aan een professor in de Natuurkunde gevraagd of we bang moeten zijn voor een toekomst met AI. Wat maakt zijn mening anders dan die van de man op straat? Of als je verstand van Natuurkunde hebt, ben je direct expert in Artificial Intelligence?

Zin of onzin?

Ik ga je niet vertellen hoe je over AI moet denken of naar wie je moet luisteren. Met de gegeven tips hoop ik dat je handvatten hebt gekregen om kritisch na te denken over de informatie die je op je af krijgt.