Boek review “Business Intelligence in Microsoft SharePoint 2010”

BI in SharePoint 2010

Enkele weken geleden bracht Microsoft Press een nieuw boek uit getiteld Business Intelligence in Microsoft SharePoint 2010 (ISBN 978-0-7356-4340-6). Het boek is geschreven door Norm Warren, John Campbell, Mariano Teixeira Neto en Stacia Misner en telt 416 pagina’s. Volgens de auteurs is het boek bedoeld voor SharePoint beheerders, business users en BI ontwikkelaars. Uit de introductie: “This book provides high-level information about the available tools so that you can determine which tools can best help you reach your destination as an individual, team or organization”. Een aantal onderdelen van SharePoint 2010 die ook onder de noemer BI vallen, zijn bewust weggelaten uit het boek, oa. Reporting Services in SharePoint integrated mode, Business Connectivity Services en Access Services. Van deze onderdelen wordt in de introductie wel kort genoemd waar ze voor dienen, maar verder worden ze niet meer besproken.

Indeling

Na drie introductiehoofdstukken (die je over kunt slaan als je al bekend bent met BI in SQL Server 2008 R2 en concepten als datawarehousing en OLAP), volgen 4 hoofdstukken over de belangrijkste SharePoint BI onderdelen:

  • Excel Services
  • PowerPivot
  • Visio Services
  • PerformancePoint Services

Dan volgt nog een hoofdstuk “Bringing It All Together” waarna het boek wordt afgesloten met 3 appendices, waaronder één over het deze week officieel gelanceerde Office 365.

Kwaliteit en diepgang

Hoofdstuk 3 gaat over ‘trusted data’. Daarbij dacht ik aan security, maar het blijkt dat dit hoofdstuk gaat over het vertrouwen wat business users hebben in de gegevens in een datawarehouse of kubus. Correct dus, zonder fouten, actueel, etc. Het hoofdstuk belooft dat je na het lezen ervan in staat zult zijn een datawarehouse te creëren, data uit verschillende bronnen te laden en er een kubus op te maken. Wow… Al vrij snel staat er een behoorlijke fout in het boek. Er staat: “the following illustration shows an example using Excel’s PivotTable Field List dialog box …” en dan volgt er een weinig zeggende screen dump uit Visual Studio en de New Project dialoog. Ook staat dit hoofdstuk vol met véél te korte alinea’s. “What is MDX?” en dan in 5 zinnen een uitleg waar mijn wenkbrouwen een vreemde vorm van krijgen…:

In short, OLAP cubes contain lots of metadata; metadata, in its simplest definition, is data about data. MDX is a metadata-based query language that helps you query OLAP cubes.”.

Ik weet zeker dat wanneer ik MDX op deze wijze in één van mijn trainingen introduceer, ik mijn cursisten na deze twee zinnen al kwijt ben. Waarom MDX introduceren door eerst het begrip metadata in één zin te introduceren…??

De DAX appendix vind ik tamelijk zinloos. Wat heb je aan een lijst met alle DAX functies, met alleen een summiere omschrijving van wat die functie doet, zonder verdere uitleg? Als je al iets met PowerPivot en DAX wilt gaan doen, is er een veel beter boek: PowerPivot for Excel 2010 Give Your Data Meaning.

De laatste appendix is wel weer aardig en maakt duidelijk dat Office 365 nog niet echt gezien kan worden als BI cloud oplossing: “Office 365 can’t yet be considered as a cloud-only BI solution. BI isn’t center stage for this service offering”.

Voorbeelden en oefeningen

Het boek bevat voorbeelden en oefeningen waarvan de code gedownload kan worden. Ook gaat de eerste appendix over het inrichten van een virtuele omgeving om de oefeningen in uit te voeren.

Conclusie

De auteurs van dit boek, hadden een brede doelgroep voor ogen: SharePoint beheerders, BI ontwikkelaars en business users. In mijn optiek is het boek echter vooral interessant voor SharePoint specialisten die iets van BI af willen weten. Voor business users en SharePoint beheerders bevat het boek mijns inziens te veel details. Hoofdstuk 3 gaat bijv. over de hele BI lifecycle en de rol van tools als SSIS. Dat interesseert de gemiddelde business user toch helemaal niet? Voor BI developers zijn de eerste drie hoofdstukken totaal niet relevant en staat er te weinig over SharePoint in het algemeen in. Veel dingen worden te simpel geïntroduceerd, beetje level 100. Bijv. wat een service is. Kom op, dat weet toch iedere BI ontwikkelaar en SharePoint beheerder wel? Dus zou dat alleen interessant zijn voor business users, maar daarvoor gaat het boek daarna vaak weer op te veel details in. En voor de specialisten onder ons staat er wat mij betreft te vaak in dit boek: “this book doesn’t cover all the <product xyz> capabilities; it provides only a high-level overview …”.

Het boek bevat mijns inziens ook veel ruis. Een voorbeeld: in het hoofdstuk over PerformancePoint services, staat een stuk over de historie ervan. In mijn optiek niet zo spannend in een ‘Business Intelligence in Microsoft SharePoint 2010’ context. Terwijl daarin de rol van ProClarity weer niet genoemd wordt, wat wél relevant zou zijn geweest, omdat even later het rapport type ProClarity Analytics Server Page wordt genoemd, zonder enige uitleg. Ook verder in het hoofdstuk over PerformancePoint Services wordt mijns inziens onnodig een paragraaf gewijd aan de verbeteringen in PerformancePoint Services tov. PerformancePoint Server. Niet relevant en verwarrend in een boek wat gericht is op mensen die onbekend zijn met BI in SharePoint!

Het boek bevat heel veel hyperlinks, bijv. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=FC97D587-FFA4-4B43-B77D-958F3F8A87B9&displaylang=en. En dat moet je dan overtypen vanuit de papieren versie van het boek…? In de eBook versie zijn ze gelukkig aan te klikken. Een ander nadeel van hyperlinks kan zijn dat ze niet (meer) werken. Een voorbeeld daarvan is de download link in appendix A naar de pre-configured VM. Als je Microsoft Download Center standaard in het Nederlands staat, werkt de link in het boek niet. De wel werkende link is: http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en.&id=21099

Samengevat: ben je SharePoint specialist die wat van Business Intelligence in SharePoint 2010 af wilt weten op level 200, is dit boek interessant. Koop dan wel de eBook versie zodat je niet alle hyperlinks over moet typen…!