StudentenReisproduct

Info Support bouwt nieuw systeem voor administratie OV-pas studenten (RSR)

Regisseur Studenten Reisrecht is een organisatie die zorgt voor de digitale administratie van het Studentenreisproduct, waarmee studenten met het openbaar vervoer kunnen reizen. De overgang naar een nieuwe manier van betalen (OVpay) stelt echter hoge eisen aan het backoffice-systeem van RSR. Hierom en omdat het bestaande systeem verouderd is, bouwt Info Support een compleet nieuw systeem.

Uitdaging

Het backoffice-systeem moet worden vernieuwd om studenten administratief te blijven ondersteunen bij de overgang naar het nieuwe OV-systeem

Doelgoep

Studenten

Resultaat

Herbouw van het backoffice-systeem waarop bijna 900.000 studenten gefaseerd overgaan naar het nieuwe OV-systeem, met een compleet nieuwe manier van gegevens verwerken. Daarnaast is het onderliggende applicatielandschap naar de cloud gebracht.

 

Regisseur Studenten Reisrecht (RSR)

RSR is onderdeel van SVOV (Serviceverlening Openbaar Vervoer), de organisatie die zorgt dat ov-reizigers zonder hinder kunnen reizen met verschillende vervoerders. RSR treedt daarbij op als regisseur en beheerder van het Studentenreisproduct. Nadat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de aanvraag heeft goedgekeurd, zorgt RSR voor de elektronische administratieve ondersteuning van studenten als zij het Studentenreisproduct activeren, ermee reizen of het stopzetten. RSR treedt op als schakel tussen DUO en de vervoerders, zoals NS en de verschillende busmaatschappijen.

Overgang naar OV-pas

Het Studentenreisproduct krijgt een andere insteek met de komst van OVpay: een nieuwe technologie waarmee reizigers kunnen inchecken met hun bankpas, zowel via hun telefoon als met een gewone bankpas. Studenten moeten voorlopig hun OV-chipkaart blijven gebruiken totdat de digitale en fysieke OV-pas wordt uitgerold. De werking van de nieuwe OV-pas vraagt een aanpassing van het backoffice-systeem van RSR. “De verwerking van gegevens gaat op een andere manier verlopen”, vertelt Dick Wolff, IT-architect bij Info Support. “Het Studentenreisproduct en de reisgegevens worden verplaatst van de OV-chipkaart naar de backoffice. Dat heeft voor studenten het voordeel dat ze niet meer naar een oplaadpunt hoeven om hun product te activeren, stop te zetten of te wisselen tussen weekend- en week-ov. Nadat ze de wijziging hebben aangevraagd bij DUO en deze is goedgekeurd, kunnen ze inloggen in ‘Mijn-omgeving’ van studentereisrecht.nl, de OV-pas koppelen en het reisproduct activeren of stopzetten.”

Stapsgewijs herbouwen

In 2018 heeft Info Support het beheer van het bestaande backoffice-systeem overgenomen. Mede vanwege de eisen die de overgang naar de OV-chipkaart aan de software stelt, is in de loop van de tijd besloten het verouderde systeem opnieuw op te bouwen, een proces dat nu in volle gang is. Inmiddels wordt het nieuwe systeem uitvoerig getest in samenwerking met DUO, waarbij alle denkbare scenario’s aan bod komen. Ook de onderliggende systemen zijn overgezet naar een cloudomgeving, waarbij flinke technologische verbeteringen zijn aangebracht. “Iedere nacht lopen er geautomatiseerde testen, zodat we precies kunnen zien en documenteren hoe het systeem werkt. Daarbij zorgen we voor duidelijke documentatie, zowel technisch als functioneel.”

“We gaan het systeem stapsgewijs vervangen. Ondertussen blijven we ook het oude systeem onderhouden totdat de bijna 900.000 studenten over zijn op de nieuwe OV-pas. Vanuit het ontwikkelteam van het nieuwe systeem werken we samen met het beheerteam van het oude systeem. Zij gaan het nieuwe systeem onder een DevOps-constructie in beheer nemen.”
Dick Wolff, IT-architect bij Info Support

Azure-cloudomgeving vangt pieken op

Aangezien het nieuwe systeem in een Azure-cloudomgeving draait, kan het makkelijk pieken opvangen. Dat is ook wel nodig, zegt Hanne de Rooij, Information Security Officer bij RSR. “De grote piek van studenten die zich aanmelden hebben we begin september. Ook begin februari zijn er relatief veel nieuwe aanmeldingen. Dankzij de cloudomgeving kunnen we gemakkelijker en voordeliger opschalen op momenten dat dat nodig is.” De applicaties die RSR intern gebruikt, zijn ondergebracht in MCPS, het managed cloudplatform van Info Support.

“Doordat ons platform in de cloud gehost wordt, besparen we kosten en hoeven we niet vooraf te investeren in systemen. Het biedt veel flexibiliteit en zorgt dat we altijd voorbereid zijn op de toekomst.”
Hanne de Rooij, Information Security Officer bij RSR

Een compleet IT-team

Info Support is actief voor RSR sinds het bedrijf de aanbesteding won voor het beheer van het oude backoffice-systeem. Hanne de Rooij waardeert de kennis en kwaliteit van het team en de korte communicatielijnen. “Zelf zijn we een kleine organisatie zonder eigen IT-afdeling. Met Info Support beschikken we over een compleet IT-team.”