NS

NS-machinisten rijden nauwkeuriger en energiezuiniger dankzij TimTim Pro

Maximaal tien seconden na de geplande aankomsttijd arriveren, dat is de doelstelling van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Daarbij moet elke reis zo duurzaam mogelijk verlopen. Hoe meer informatie machinisten tot hun beschikking hebben, hoe beter. In nauwe samenwerking met Info Support ontwikkelde NS het systeem TimTim Pro. Machinisten die gebruikmaken van TimTim Pro rijden nauwkeuriger en energiezuiniger.

Uitdaging

overstappen van het gebruik van de TimTim-app naar een nieuwere versie (TimTim-app Pro)

Doelgoep

ruim 4.000 machinisten van de NS

Resultaat

TimTim Pro verbetert de nauwkeurigheid van de aankomsttijd met 10 procent en vermindert het energieverbruik met 6 procent

Innovatieve Spoortechnologie

Info Support en de NS werken al jaren samen, waarbij diverse medewerkers van Info Support onderdeel zijn van het IT-team van NS. In samenwerking met Info Support is in 2017 de eerste versie van TimTim gelanceerd. TimTim is een Drivery Advisory System (DAS), een applicatie waarmee machinisten via een tablet of ingebouwd scherm realtime informatie krijgen over het spoor. Met de wens om op een nog gedetailleerder niveau machinisten te voorzien van routeinformatie, was het in 2021 tijd voor een nieuwe versie: TimTim Pro. De afgelopen jaren is deze versie doorlopend geoptimaliseerd tot een systeem dat voldoet aan alle technische en functionele eisen.

Van TimTim naar TimTim Pro

In de oudere versie van de applicatie (TimTim) kregen machinisten een visuele weergave van de route tussen twee dienstregelpunten te zien, met daarbij de verwachte uitroltijd en informatie over de betreffende route. De nieuwe versie van de applicatie, TimTim Pro, functioneert op basis van track-based data. Dit houdt in dat de applicatie realtime informatie biedt die specifiek is voor de route die de trein op dat moment rijdt, zoals het spoor en de structuur van de baan. Ook kunnen machinisten zien waar andere treinen zich bevinden, tot wel 16 kilometer vooruit. Nederland is een van de eerste landen in Europa met een dergelijk systeem.

Van seinen tot hellingshoek 

Wilbert Bogers, Applicatieconsultant bij NS, legt uit waarom gedetailleerde routeinformatie zo belangrijk is: “Stel dat je door een spoorwijziging onverwacht via een wissel moet, dan moet je snelheid minderen. Gedetailleerde informatie over het spoor, de hellingshoek van een spoorgedeelte, informatie over borden en of er seinen op rood staan, helpt dan om vertraging te voorkomen.” Ook tijdelijke snelheidsbeperkingen en afwijkende aankomstperrons worden in de nieuwe applicatie weergegeven, zodat de machinist daarop kan anticiperen.

"Het profiel dat in de app van iedere rit wordt opgesteld, is specifiek toegespitst op het aantal wagons en het type trein. Een sprinter rijdt net even anders dan een intercity.”
Wilbert Bogers, Applicatieconsultant bij NS

Nauwkeuriger en energiezuiniger

Tijdens de spits rijden in Nederland gemiddeld 600 treinen tegelijkertijd. Hoe beter de routeinformatie op elkaar wordt afgestemd, hoe nauwkeuriger en energiezuiniger treinen kunnen rijden. Wilbert legt uit: “Een dubbeldekker die 140 km/u rijdt, rolt 25 kilometer uit als een machinist stopt met tractie (‘gas’) geven. Dankzij TimTim Pro kunnen machinisten precies zien wanneer ze de trein uit kunnen laten rollen, zodat ze precies op tijd aankomen en zo min mogelijk energie verbruiken.

"Sinds TimTim Pro is de nauwkeurigheid van aankomsttijd met 10 procent verhoogd en rijden we 6 procent energiezuiniger.”
Wilbert Bogers, Applicatieconsultant bij NS

Continu optimaliseren

Sinds de livegang van TimTim Pro zijn er doorlopend optimalisaties doorgevoerd. Peter Toonen is Solutions Architect bij Info Support en vertelt wat daarbij kwam kijken. “Het doel was om een systeem te ontwikkelen dat zeer nauwkeurig de fysieke locaties van de sporen, wissels, borden en seinen weergeeft. De complexiteit zat hierbij vooral in het koppelen van verschillende statische en realtime databronnen: van de hellinghoek van een spoor tot geografische gegevens. Dat is inmiddels gelukt. We kunnen nu op de meter nauwkeurig zien waar een trein zich bevindt. Op piekmomenten gaan er duizenden berichten per minuut door het systeem die onder andere de actuele spoorbezetting en spoorwijzigingen doorgeven. Hierdoor kunnen machinisten sneller anticiperen, wat ten goede komt aan de punctualiteit.”

Machinisten als ambassadeurs

Ondertussen blijven Info Support en NS de applicatie doorlopend optimaliseren. Hiervoor werkt het team nauw samen met een tiental eindgebruikers, ervaren machinisten met IT-kennis. “Zij treden op als ambassadeur voor dit project. Ze lopen altijd een paar versies voor, testen uitvoerig en geven feedback over aanpassingen. Op die manier blijven we TimTim Pro continu verbeteren, om nog nauwkeuriger en energiezuiniger te kunnen rijden”, zegt Wilbert.

Netwerk van 500 experts

Bij de ontwikkeling en de optimalisatie van TimTim Pro vormden Info Support en NS een sterk team. Info Support leverde de technische expertise en ontwikkelde de applicatie, terwijl NS de functionele kennis inbracht. Wilbert licht toe: “Het is een samenwerking voor lange tijd. De ontwikkelaars van Info Support zijn echt onderdeel van ons bedrijf en hebben inmiddels ook veel kennis van NS. En als we ergens niet uitkomen, hebben we beschikking over een back-up van meer dan 500 collega’s van Info Support. Het is fijn dat we hier altijd op kunnen terugvallen.”