De kloof tussen IT en eindgebruiker
Het is een beetje als naar de supermarkt gaan en na het afrekenen de helft van je boodschappen weggooien; beter dan in deze discussie op Computable had de kloof tussen IT en gebruikers niet kunnen worden omschreven. Softwareontwikkeling en –beheer slokt het overgrote deel van het budget op van de IT-afdeling, terwijl de business maar de helft van alle functionaliteiten blijkt te gebruiken.
Onderzoek: de kloof tussen softwareontwikkeling en gebruik
De levendige discussie op Computable kwam voort uit een onderzoek dat Info Support uitvoerde samen met onderzoeksbureau NovioData. We wilden eigenlijk wel eens weten of de software die gebruikt wordt op de werkvloer wel aansluit bij de behoefte. Missen eindgebruikers bepaalde functionaliteiten? Of hebben ze juist te veel tot hun beschikking?
Je zou namelijk denken dat het aanbod van software steeds beter aansluit bij de vraag. Het is een bekend gegeven dat in de begindagen van kantoorautomatisering nogal eens functionaliteiten werden ontwikkeld omdat het nu eenmaal kon; ontwikkeling omwille van de ontwikkeling. Developers lieten zich nog weinig gelegen liggen aan de wensen van eindgebruikers.
Nu is het 2015. User experience staat bij elke developer hoog in het vaandel. En dat moet ook wel; als de software die wordt aangeboden door de IT-afdeling niet bevalt, dan gaat de eindgebruiker net zo gemakkelijk aan de slag met andere tools die online verkrijgbaar zijn. ‘Shadow IT’ wordt dat ook wel genoemd.
Bovendien is de software die we nu gebruiken niet meer te vergelijken met de software van pakweg vijftien jaar geleden. Door de opkomst van cloud computing wordt software wordt vaker ‘as-a-Service’ ingezet, waardoor gebruikers eenvoudig online kunnen inloggen en de laatste versie tot hun beschikking hebben – zonder dat ze updates hoeven te installeren. Tegelijkertijd heeft de populariteit van (mobiele) apps ervoor gezorgd dat veel bedrijfssoftware niet meer alleen als één grote ‘suite’ wordt aangeboden; steeds vaker worden specifieke functionaliteiten beschikbaar gesteld aan gerichte groepen gebruikers.
Je zou dus verwachten dat bedrijfssoftware de laatste jaren een stuk relevanter is geworden. Iedere gebruiker heeft toegang tot de functionaliteiten die hij of zij nodig heeft, niets meer en niets minder. Bovendien is de software altijd up-to-date en beschikbaar.
De praktijk is iets weerbarstiger, bleek uit ons onderzoek.
Klik hier om het onderzoeksrapport te downloaden.
Hoe kan die kloof worden overbrugd? De oplossing: Continuous Delivery
Niet alleen wordt in het onderzoekrapport ingegaan op de problematiek (dus de kloof tussen ontwikkeling en gebruik), maar ook op een mogelijke oplossing; het betrekken van eindgebruikers in een vroeg stadium van de ontwikkeling – de zogeheten agile aanpak. Een ontwikkelmethode die kan worden gebruikt om eindgebruikers voortdurend te bedienen in hun wensen en behoeftes, is Continuous Delivery, waarin nieuwe features kort-cyclisch worden ontwikkeld en geleverd aan de eindgebruiker. Eindgebruikers hoeven zo geen maanden te wachten op nieuwe functionaliteiten. Er vinden voortdurend updates plaats, zonder dat gebruikers daar hinder van ondervinden.