Kennismanagement: waarom lukt het niet?

Waarom lukt het maar niet om een goed kennismanagement systeem op te zetten en te onderhouden? Al jaren wordt er geroepen dat kennis de vierde productiefactor is. En de voornaamste bron van  concurrerend vermogen een combinatie van kennis, informatie en intellect is. Maar de succesverhalen zijn op één hand te tellen. Hoe komt dat toch?

Saai, traag en niet vanuit het medewerker perspectief

Is het omdat je bijna in slaap valt van de complexe kennisbomen waardoor het invoeren en opzoeken van kennis langer duurt dan zelf maar te zoeken op internet? Of is het omdat de systemen alles behalve de gevraagde kennis naar boven laten komen?

 Kennis als water uit de kraan

Waar medewerkers behoefte aan hebben is kennis als water uit de kraan. Waarmee snel de voor hen van belang zijnde informatie, personen en hulpmiddelen gevonden worden. En waar men op kan reageren. Zonder lange en ingewikkelde kennisbomen te doorlopen. Als je dat als uitgangspunt neemt, dan dient dat ook automatisch het organisatiebelang omdat relevante kennis dan wel wordt vastgelegd en ontsloten.

Drink your own champagne

Als kennisintensieve organisatie hebben we zelf lang gezocht naar mogelijkheden om kennis beter te delen en informatie beter vindbaar te maken door het voor medewerkers zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken. Na vele systemen en procedures bleek de oplossing te liggen in een relatief simpele social media achtige toepassing met croudsourcing functionaliteit die zelflerend is. En daarmee leert waar de individuele medewerker in geïnteresseerd is. En de informatie daarop afstemt. Wij hebben het knowNow gedoopt. En dat is precies wat het doet. Meer informatie hierover is te vinden op  http://knownow.azurewebsites.net/