Parlementaire enquête biedt kansen voor woningcorporaties
Een blog van mijn collega Harry Hofman over de kansen die er liggen voor woningcorporaties. De kans die nu zeker ontstaat, is het geven van een centrale rol aan strategisch voorraadbeheer. Daarmee is een rol weggelegd voor informatiemanagement. Ik heb het met plezier gelezen.
Parlementaire enquête biedt kansen voor woningcorporaties
In het algemeen zijn corporaties niet blij met de aanstaande parlementaire enquête. Begrijpelijk, want er zal voor de zoveelste keer oud zeer worden opgerakeld. Bovendien zijn voor veel zaken in de tussentijd maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Interessanter is dat er ook een beeld gegeven gaat worden van op welke wijze invulling is gegeven aan volkshuisvesting, iets waar de branche zelf altijd erg bescheiden over is. Daarnaast ligt er een enorme kans om lessen te trekken voor de toekomst.
Rijdende trein
De branche is in beweging en werkt hard aan het volgen van een nieuwe koers, waarbij nog lang niet alles duidelijk is ingevuld. Zo is nog niet bekend hoe de verhuurderheffing precies gaat uitpakken. Voor het invoeren van de inkomensafhankelijke huurverhoging is (nog) niet overal de inkomenscode compleet aangeleverd door de belastingdienst. Het continu afstemmen van beleid en uitvoering op nieuwe regelgeving vergt van alle betrokkenen veel inzet en energie.
Legitimiteit
Positief is het signaal uit het rapport WoON 2012 dat het aantal scheefwoners verminderd is. Het bevestigt de legitimiteit van woningcorporaties in het huisvesten van mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien. Het roept wel de vraag op welk effect de aanstaande huurverhogingsronde hierop zal hebben. De onduidelijkheid zal dus nog wel even aanhouden. Zeker is dat de onderzoekers veel houvast zullen hebben aan ervaringen die dit jaar worden opgedaan.
Informeren
De vraagstukken waar corporaties nu voor staan, liegen er niet om. Behoort betaalbaarheid van woningen nog tot de doelstellingen van een woningcorporatie? Hoe kan de samenwerking tussen toezichthouders, corporaties en stakeholders verbeterd worden? Wie huisvest de middeninkomens? Wat zijn regionale afwijkingen op landelijke maatregelen? Zo zijn er nog talrijke vragen waarop nu een antwoord nodig is, simpelweg omdat de bedrijfsvoering daarom vraagt.
Informatiemanagement
De kans die nu ontstaat, is het geven van een centrale rol aan strategisch voorraadbeheer. Daarmee is een rol weggelegd voor informatiemanagement. Het optimaliseren van de informatievoorziening, het geheel van mensen, middelen en maatregelen gericht op de informatiebehoefte van de organisatie, verdient daarom nu alle aandacht. Met gedegen informatiemanagement is veel kwaliteit aan de organisatie toe te voegen en zijn de nodige kosten op de bedrijfsvoering te besparen. Op deze manier kan er aan veel onduidelijkheid een einde worden gemaakt.