Regeerakkoord: veranderen is bewegen

Onderstaande blog is geschreven door mijn collega Pascal Greuter. Erg interessant omdat de enige constante in de sector verandering is. Maar hoe zorg je er als corporatie voor dat je kan bewegen. Zicht op je informatiehuishouding en het kunnen sturen op je informatievoorziening is dan essentieel. Zeker lezenswaardig!

Regeerakkoord: veranderen is bewegen

Het lijkt wel oorlog in corporatieland. De linies zijn opgetrokken. De een zegt ‘we moeten afdragen’, de ander zegt ‘investeren is het credo’. De deskundigen buitelden over elkaar heen toen eind oktober 2012 de paragraaf ‘Woningmarkt’ uit het regeerakkoord een nieuwe koers aangaf. Vanochtend werd er een nieuw Woonakkoord gesloten en zal de koers opnieuw veranderen. De sector is duidelijk aan het veranderen, maar welke kant op?

De geschiedenis van sociale huisvesting in Nederland kent vele hoogtepunten. Het belang van het bieden van goede, betaalbare huisvesting heeft altijd voorop gestaan. Er zijn op dat vlak schitterende wegen bewandeld. Helaas hebben falend financieel beheer en mismanagement ook de nodige schade toegebracht aan de branche.

Sinds de verzelfstandiging van de branche in de jaren negentig, is er spanning ontstaan tussen een financiële, bedrijfsmatige benadering van de bedrijfsvoering en de volkshuisvestelijke belangen. Oplossingen zijn gezocht in aangepaste regelgeving, maar er is meer nodig om structureel te veranderen.

In het regeerakkoord, dat eind oktober werd gepresenteerd, werd een stelselwijziging aangekondigd van inkomensafhankelijke huurverhogingen, waarbij de maximaal redelijke huur gebaseerd is op de WOZ-waarde en het puntenwaarderingssysteem vervalt. Met de hieraan gekoppelde verhuurderheffing werd het bed van de sociale huisvesting stevig opgeschud.

In het vanochtend aangekondigde akkoord is opgenomen dat de maatregelen op de huurmarkt worden verzacht. Het nieuwe systeem voor de bepaling van de huur komt in het akkoord definitief te vervallen. Huurverhogingen op basis van de WOZ-waarde vervallen en het huidige puntensysteem blijft bestaan.

Wat deze nieuwe verandering voor het werkterrein van woningcorporaties gaat betekenen, zal in de loop van dit jaar duidelijk worden. Wat nu al duidelijk is, is dat een focus op informatiehuishouding van essentieel belang is. De uitdrukking ‘kennis is macht’ is nu meer dan ooit van betekenis. Organisaties die, binnen alle geledingen, met de juiste risicoafwegingen beslissingen nemen, zullen de minste moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Voordeel hierbij is dat door de ongekende technologische ontwikkelingen de middelen beschikbaar zijn gekomen om organisaties hierbij te ondersteunen. Technologieën die tot voor kort (financieel) onbereikbaar waren, zijn dit nu voor de meeste organisaties wel. Hiermee is de belemmering om te veranderen, weggenomen. Het is nu aan de woningcorporaties zelf om stappen te nemen om het goede te behouden en toekomstgericht aan oplossingen te werken, want ‘veranderen’ is bovenal ‘bewegen’.