AI-gedreven automatisering in de praktijk

Google liet onlangs de wereld versteld staan met de introductie van NotebookLM: een AI-model dat een tekst kan omzetten in een bijna levensechte podcast. Voor wie toch liever zijn of haar een eigen, authentieke podcast inspreekt, heeft Niels Naglé, Area Lead Data & AI bij Info Support nog wel wat tips.

Het team van AIToday Live laat veel bewerkelijke stappen in het proces van het opnemen en promoten van de podcast over aan AI – van het uitschrijven van de shownotes, tot de promotieteksten. Zelfs de muziek en de visuals die in de podcast te horen zijn, worden vervaardigd door AI.

AIToday Live is een Nederlandstalige podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in kunstmatige intelligentie, ongeacht hun technische achtergrond. De podcast wordt gepresenteerd door Joop Snijder, CTO van Aigency, en Niels Naglé, Area Lead Data & AI van Info Support. Afleveringen bieden een uniek perspectief op de praktische toepassing van AI binnen organisaties. Het duo bespreekt de (on)mogelijkheden van AI, de impact ervan op bedrijfsprocessen en hoe organisaties deze technologie kunnen inzetten om hun doelstellingen te bereiken.

Van audio naar multimediale content

“Automatiseren is iets wat we in de IT natuurlijk al jaren doen”, aldus Niels. “Maar sommige zaken waren nog best lastig om te automatiseren. Dankzij taalmodellen is daar een verandering in gekomen.”

Om te beginnen wordt elke aflevering van AIToday Live door AI omgezet in een transcriptie. Niels: “In elke aflevering zitten we met onze gast aan tafel. Het zijn vaak open gesprekken die over een breed spectrum aan AI-gerelateerde onderwerpen gaan. Van de opname maken we met behulp van AI een transcriptie. Daarin zit alles wat we besproken hebben; namen, titels, referenties, het hele gesprek wordt omgezet naar tekst. De output maken we vervolgens verder eigen door onze persoonlijke touch (controle en aanpassingen) eraan toe te voegen.

Efficiëntiewinst

De resultaten van deze AI-gedreven aanpak zijn significant. “We zien een duidelijke efficiëntiewinst. Zo hoeven we niet meer naar onszelf te luisteren om te checken welke boeken of organisaties zijn genoemd in een aflevering. Deze tijdsbesparing biedt ruimte om te innoveren op andere vlakken, zoals het genereren van muziek met AI voor de podcast.”

De principes die het team toepast bij contentcreatie zijn ook relevant voor softwareontwikkeling. “Het is een conversie van taal naar een ander doel – van transcript naar artikel, of van requirements naar code-oplossingen,” verduidelijkt Niels.

Denk groot, begin klein

De drijfveer achter verdere automatisering is volgens Niels helder: “Je ziet dat Nederland steeds meer aan het vergrijzen is. We zullen dus méér moeten doen met minder mensen en dat betekent dat je slimmer, sneller, efficiënter en veiliger moet werken. Zonder de kwaliteit daarbij uit het oog te verliezen. Automatisering helpt ons bij het doorontwikkelen van de organisatie.”

Voor organisaties die willen starten met AI-gedreven automatisering heeft Niels praktisch advies: “Ga er eerst gewoon mee spelen. Gebruik het niet direct voor bedrijfskritische toepassingen. Ben je architect? Laat een architectural decision record valideren door een taalmodel. Ben je tester? Experimenteer met het genereren van testdata. Wil je daarna verder en wil je het professionaliseren door herhaaldelijk in te zetten en/of bedrijfsprocessen te automatiseren? Maak dan de stap naar Enterprise Grade oplossingen. Denk hierbij aan geautomatiseerd testen, versiebeheer, model management etc. ”

Voor professionals die denken AI niet nodig te hebben, heeft Niels een duidelijke boodschap: “Dit is een automatiseringsslag die niet meer te ontkomen is. Je mag kritisch blijven, maar sla het niet in de wind. Anders gaat de concurrentie je snel voorbij.”