Bekijk het AI-Today Live maandoverzicht voor maart. Joop en Niels gaan in op de kunst van effectieve prompts en vergelijken de huidige ontwikkelingen rondom AI met de introductie van de eerste auto’s. Er schuiven zoals atlijd weer een aantal gasten aan. Deze maand waren het onder andere Kim Pot, Eppo van Nispen en Pascal Mariany die hun expertise deelden over AI in teamwork, digitaal erfgoed en onderwijs. Verder vertelde kunstenaar Jeroen van der Most over de kruising tussen kunst en AI.
AIToday Live maandoverzicht maart


S07E25 - Zo begeleid je jouw team naar een doordachte AI-aanpak met Kim Pot
Kim Pot, auteur van “Werk hand in hand met AI”, deelt inzichten over effectieve AI-integratie in teams. Het boek biedt managers een gestructureerde aanpak om AI in werkprocessen en teamcultuur te implementeren. Pot benadrukt het belang van een duidelijke teamvisie, richtlijnen en kaders voor AI-gebruik. Ze adviseert kritisch te kijken naar werkprocessen en te investeren in kennis en vaardigheden van teamleden.

S07E26 - Van paard naar zelfrijdend: de echte AI revolutie in ons werk komt nog
Joop Snijder vergelijkt in deze aflevering van AI Today Live de huidige AI-ontwikkelingen met de introductie van de auto in 1886. Hij legt uit hoe AI momenteel vaak wordt ingezet als directe vervanging van bestaande taken, vergelijkbaar met hoe de eerste auto’s ‘koetsen zonder paard’ waren. Snijder benadrukt dat de echte AI-revolutie nog moet komen en verder gaat dan het efficiënter uitvoeren van bestaande taken. Hij geeft concrete voorbeelden uit de softwareontwikkeling, waar AI wordt gebruikt voor het genereren van code, tests en specificaties.

S07E27 - Een mediakluis met AI: het digitale erfgoed van de toekomst met Eppo van Nispen
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, deelt zijn visie op AI in het archiveren van cultureel erfgoed. Het instituut gebruikt al decennia AI-technologie voor beeldherkenning en metadata-automatisering, terwijl het dagelijks terabytes aan nieuwe data verwerkt. Van Nispen benadrukt het belang van Nederlandse taalmodellen en werkt samen aan projecten als NINE en HOZAN. Hij streeft naar minimale bias in AI-systemen door diverse bronnen te archiveren en heeft plannen voor persoonlijke ‘datakluisjes’ voor alle Nederlanders.

S07E28 - Dit is de perfecte prompt (volgens OpenAI)
In deze aflevering van AIToday Live bespreekt Joop Snijder de kunst van het schrijven van effectieve prompts voor AI. Hij verkent hoe gestructureerde frameworks zoals RACE en CRISPE in het verleden essentieel waren, maar nu minder noodzakelijk zijn door geavanceerdere modellen zoals GPT-4. Greg Brockman van OpenAI introduceert een vereenvoudigde aanpak met vier kerncomponenten voor het formuleren van prompts.

S07E29 - Feedback geven 2.0: Hoe AI het onderwijs persoonlijker maakt
Pascal Mariany, oprichter Onderwijs Orakel en docent ICT bij de Hogeschool Utrecht, deelt zijn ervaringen met AI-tools in het onderwijs in de nieuwste aflevering van AIToday Live. Hij bespreekt de Feedback Companion, een AI-tool die docenten en studenten ondersteunt bij feedback. Pascal licht toe hoe de tool is ontwikkeld en verfijnd, met aandacht voor privacy en databescherming. Daarnaast introduceert hij de AI Literacy Companion, een zelfscan voor AI-geletterdheid.

S07E30 - No-code, low-code of maatwerk: welke AI-oplossing past bij jouw organisatie?
We bespreken in deze aflevering van AIToday Live de verschillende strategieën voor AI-implementatie: no-code, low-code en maatwerk. Joop belicht de voor- en nadelen van elke aanpak en hoe deze passen bij verschillende organisaties. De podcast gaat in op de toegankelijkheid van no-code platforms, de flexibiliteit van low-code oplossingen en de volledige controle die maatwerk biedt. Er wordt ook aandacht besteed aan strategische overwegingen en schaalbaarheid bij het kiezen van een AI-oplossing.

S07E31 - Behoedzaam experimenteren: de nuchtere kijk op AI in journalistiek
Laurens Vreekamp, schrijver, journalist en design thinker, bespreekt de impact van AI op de journalistiek in de nieuwste aflevering van AIToday Live. Hij belicht hoe AI-toepassingen zoals beeldherkenning en data-analyse nieuwe mogelijkheden bieden voor innovatieve projecten en efficiënter onderzoek. Vreekamp benadrukt het belang van nauwkeurigheid en ethische overwegingen bij het gebruik van AI in de media. Hij pleit voor duidelijke richtlijnen en transparantie om de kwaliteit en betrouwbaarheid van journalistiek werk te waarborgen.

S07E32 - AI is meer dan Generatieve AI alleen
In deze aflevering van AIToday Live wordt het onderwerp “Meer dan Generatieve AI” besproken. De podcast belicht het brede spectrum van AI-technologieën, waaronder machine learning, deep learning en reinforcement learning. Er wordt ingegaan op de verschillende toepassingen van AI in sectoren zoals gezondheidszorg, financiën en logistiek.

S07E33 - Over kunst, technologie en nieuwe mogelijkheden met AI met Jeroen van der Most
Jeroen van der Most, kunstenaar en AI-pionier, deelt zijn ervaringen met het combineren van kunst en technologie in de nieuwste aflevering van AIToday Live. Hij vertelt over zijn eerste AI-kunstproject waarbij Twitter-berichten werden omgezet in portretten, wat leidde tot een opdracht in Nieuw-Zeeland. Van der Most ziet AI als een democratiserende kracht in creatieve sectoren en moedigt mensen aan te experimenteren met AI-tools. Hij benadrukt echter het belang van menselijke creativiteit en visie bij het gebruik van deze technologieën.