Het testen van dataplatformen

Welkom bij een nieuwe aflevering van de Podcast Business vooruit met IT van Info Support, een podcastserie over digitale transformatie. In deze aflevering praten Niels Naglé en Mark Streutker over het testen van dataplatformen en dan met name modern dataplatforms.

Podcast luisteren

Podcast kijken

Shownotes

Mark Streutker: “Een modern dataplatform is iets wat we in de praktijk veel tegenkomen de laatste tijd. Het is eigenlijk een methode om ervoor te zorgen dat de data in je organisatie, door zoveel mogelijk mensen op een goede manier gebruikt kan worden. Het is niet een vast omlijnd concept, maar je ziet eigenlijk dat er altijd wel drie elementen in zitten. Het moet schaalbaar zijn. Het is vaak in een cloudoplossing en je ziet dat er vaak een agile-datamanagement onder moet liggen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat betekent dat je makkelijk nieuwe vormen van data moet kunnen ontsluiten. In de praktijk betekent dat nu vaak dat er een datalake onder ligt. Je wilt een hoge mate van zelfservice hebben, zodat de data door zoveel mogelijk gebruikers, gebruikt kan worden in de organisatie. Als je dan die drie concepten bij elkaar pakt, dan zie je dat we op dit moment veel implementaties doen met een lakehouse architecture, maar dat kan in de toekomst natuurlijk anders worden. Denk aan data fabric of data mesh, dat zijn allemaal architecturen die onder de grote noemer van de modern dataplatform kunnen vallen.”

Wil je meer weten over hoe het testen van data platformen werkt en hoe je dit in de praktijk kan toepassen? Luister of kijk dan hele aflevering van de Business vooruit met IT podcast.