Keolis introduceert flexibele buurtbus met AI-oplossing Info Support

Vervoerder Keolis introduceert de flexibele buurtbus: een bus die rijdt op aanvraag en wordt bestuurd door vrijwilligers. De planning van vrijwilligers en de routes die de buurtbussen rijden, worden bepaald met behulp van artificial intelligence.

Vraag en aanbod gekoppeld via communicatieplatform Twygger

De vervoersdienst maakt namelijk gebruik van Twygger, een communicatieplatform van IT-leverancier Info Support. Vraag en aanbod worden op een innovatieve manier aan elkaar gekoppeld; reizigers kunnen via een app of de website Twents.nl vooraf hun reis plannen. De reiziger wordt vervolgens naar zijn bestemming gebracht door een vrijwillige buschauffeur, die via eenzelfde applicatie de snelste routebeschrijving te zien krijgt.

Dankzij deze AI-toepassing worden routes zo efficiënt mogelijk ingepland. De diverse vervoersaanvragen worden gecombineerd met de beschikbaarheid van vrijwillige chauffeurs waarbij tegelijkertijd wordt gekeken naar de kortste, snelste en milieuvriendelijkste route. Door het zelflerende karakter van de oplossing anticipeert het platform ook op de verkeersdrukte.

Efficiëntere inzet dankzij digitalisering

“De flexibele bus van Keolis is een goed voorbeeld van een vervoersdienst die dankzij digitalisering efficiënter kan worden ingezet”, zegt Lammert Vinke, unitmanager Mobility and Public bij Info Support. “De AI-toepassing zorgt ervoor dat de bus flexibel kan worden ingezet, beter aansluit op de wensen van de reiziger waarmee tegelijkertijd kosten worden bespaard.”

De buurtbus gaat vanaf juli dit jaar rijden in de gemeente Rijssen-Holten.