Wanneer is een agile ontwikkeltraject een succes? Dat is afhankelijk van verschillende factoren, met name de kwaliteit van de software, de klanttevredenheid, en de gerealiseerde functionaliteit en productiviteit van het ontwikkelteam. En juist deze vier factoren worden vaak op verschillende manieren (of niet) uitgedrukt. 30 organisaties in Nederland maken zich daarom hard voor een nieuwe norm die helpt om de resultaten van agile softwareontwikkeling inzichtelijk te maken. Info Support is een van de deelnemers die dit initiatief van de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) ondersteunt.
Nieuwe NEN-norm schept helderheid in KPI’s om succes van agile softwareontwikkeling te meten
Wel voordelen, geen objectieve KPI’s
Volgens het artikel noemen klanten regelmatig dezelfde voordelen van agile softwareontwikkeling: productiviteitsstijging (20 – 50%), kwaliteitsverbetering (25 – 75%), snellere time-to-market (30 – 75%) en een toename in medewerkersbetrokkenheid en werktevredenheid (10 – 50%). Maar ‘frameworks en methodologieën geven veelal geen concrete invulling aan metrieken om KPI’s op een integrale, objectieve en transparante manier te meten’.
“Het is nog niet eenvoudig om heldere afspraken te maken over kwaliteit van agile softwareontwikkeling”, aldus William Maas, agile projectmanager bij Info Support. “We willen onze klanten zowel een hoge kwaliteit als hoge productiviteit bieden. Maar wat verstaan we daar dan precies onder? Hoe meet je dat? Welke afspraken maak je? De norm die nu wordt ontwikkeld kan ons helpen om eenduidig met elkaar af te spreken hoe we kwaliteit aantoonbaar meten. Dan kun je bij de aanvang van een project duidelijk maken wat je kunt bieden, wat de omvang van een project is en wat de kwaliteit is die je gaat leveren. Daarmee maak je het eenvoudiger voor klanten om aanbieders te vergelijken, en om gedurende het project te evalueren en eventueel bij te sturen.”
Maatwerk
De NEN-norm (NPR 5333) is vooral bedoeld voor maatwerk softwareontwikkeling. Binnen het project worden vier KPI’s ontwikkeld met als doel om ‘de output en de mate van verbetering daartoe van agile softwareontwikkelteams objectief en transparant te meten’. Maas: “Het mooie van dit traject is dat er verschillende soorten organisaties aan meedoen; leveranciers zoals Info Support, afnemers zoals Belastingdienst en ProRail en bedrijven die tooling hebben ontwikkeld om KPI’s te meten.
Maas vertegenwoordigt Info Support in het project: “We willen graag ons steentje bijdragen, al ligt het initiatief bij de NEN en Richard Sweer, een oud-collega bij Info Support die zich al jaren hard maakt voor eenduidige kwaliteitsnormen binnen agile softwareontwikkeling.” De eerste resultaten worden in november of december van dit jaar verwacht, zegt Maas. “De eerste vijf sprints zijn gepland met verschillende oplevermomenten, waarvan de eerste net is afgerond. Wij hebben besloten om de eerste uitkomsten al te implementeren, omdat we nu al voordelen zien voor de klant, met name bij het opstellen van contracten helpt dit ons om heldere afspraken te maken.”