De belofte van flexibiliteit heeft cloud computing in korte tijd enorm populair gemaakt. Door gebruik te maken van clouddiensten zit je als organisatie niet meer vast aan investeringen van tien jaar (of langer) in on-premises datacenters. Door applicaties in de cloud te laten draaien, kun je bovendien veel eenvoudiger inspelen op technologische veranderingen en concurrentievoordeel behalen.
Wat is hybride cloud (en wat zijn voor- en nadelen)?
Maar wat nu als het belangrijk is om sommige applicaties of databases wél lokaal te beheren, bijvoorbeeld vanwege security en privacy? Dan is er een optie die nog meer flexibiliteit biedt: hybride cloud.
Wat is hybride cloud?
Hybride cloud is een IT-infrastructuur die gebruik maakt van een combinatie van on-premises, private en publieke cloudomgevingen, zoals Info Support Cloud. Om data en applicaties tussen verschillende omgevingen te kunnen delen, is het belangrijk om een veilige koppeling aan te brengen tussen de verschillende omgeving.
Uit onderzoek van Nutanix blijkt dat 92 procent van de Nederlandse bedrijven hybride cloud ziet als het meest ideale IT-infrastructuurmodel.
Voordelen van hybride cloud
Hybride cloud biedt verschillende voordelen. Door een efficiënter gebruik van resources kun je met hybride cloud significante kostenbesparingen behalen. Uit een studie van Forrester blijkt dat bedrijven tot 40 procent kunnen besparen op infrastructuurkosten door over te stappen op hybride cloud. Door workloads strategisch te verdelen over on-premises en cloud, kunnen organisaties profiteren van de schaalvoordelen van de cloud. Tenslotte kun je met hybride cloud overprovisioning vermijden; oftewel het niet gebruiken van resources waar je wel voor betaalt.
Een tweede voordeel van hybride cloud: de mogelijkheid om snel op te schalen wanneer de vraag toeneemt. Deze flexibiliteit draagt bij aan een snellere time-to-market voor nieuwe diensten en features. Volgens een rapport van IDC kan hybride cloud de time-to-market zelfs met 30 tot 50 procent versnellen.
Hybride cloud verbetert ook de bedrijfscontinuïteit, door redundantie en sneller herstel bij storingen. Door data en applicaties te verspreiden over meerdere locaties, kun je de risico’s van downtime minimaliseren. Uit een onderzoek van Acronis blijkt dat 91 procent van de bedrijven hybride cloud ziet als een essentieel onderdeel van hun disaster recovery strategie.
Tot slot brengt hybride cloud de belofte met zich mee van een optimalisatie van de IT-omgeving, doordat applicaties en data strategisch kunnen worden geplaatst op basis van prestaties, kosten en compliance-eisen. Volgens een studie van IBM kan deze optimalisatie zelfs leiden tot 2,5 keer betere prestaties en een twee keer zo snellere implementatie van nieuwe applicaties.
Kortom: een hybride aanpak maakt het mogelijk om het beste van twee werelden te combineren. Zo maak je gebruik van de voordelen van de cloud op het gebied van schaalbaarheid, flexibiliteit en continuïteit en behoud je de voordelen van een eigen omgeving. Zo is het mogelijk om een applicatie te ontwikkelen binnen een internationale cloudomgeving, terwijl je data binnen de Nederlandse jurisdictie houdt.
Uitdagingen van hybride cloud
Er zijn ook uitdagingen om rekening mee te houden. Een bekend obstakel is de architecturale complexiteit en de noodzaak van compatibiliteit tussen private en public clouds. Het combineren van verschillende cloudomgevingen kan leiden tot integratieproblemen en inconsistenties in gegevens en processen. Uit onderzoek van Realdolmen blijkt dat 70 procent van de bedrijven vindt dat hun infrastructuur complexer is geworden door de overstap naar een hybride cloudomgeving.
Ook security en compliance kunnen een uitdaging bieden, vooral als er gevoelige data in het spel is. In een hybride cloudomgeving moeten beveiligingsprotocollen consistent zijn over de hele infrastructuur en dus ook overal voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Onderzoek van ESG wijst uit dat het beheren van datagroei, mede door hybride cloud, wordt gezien als een van de vijf grootste security-uitdagingen. Een op de drie van de bedrijven ondervindt zelfs meer IT-beheerproblemen na de overstap op hybride cloud.
Een laatste aandachtspunt is de beperkte zichtbaarheid over de gehele infrastructuur, wat kan leiden tot shadow IT, ongecontroleerde kosten en beveiligingsrisico’s. Uit een Nutanix-onderzoek blijkt dat dit gebrek aan zichtbaarheid en controle een grote uitdaging is voor 86 procent van de Nederlandse bedrijven. De overgang naar een hybride cloudomgeving vereist bovendien specifieke vaardigheden en expertise die niet altijd aanwezig zijn binnen organisaties. Een kwart van de bedrijven geeft aan dat hun operationele kosten zijn gestegen na de implementatie van hybride cloud, mede door deze kenniskloof.
Aan de slag?
Kortom: de voordelen op het gebied van flexibiliteit, efficiëntie en innovatie zijn duidelijk en worden ondersteund door overtuigende cijfers en onderzoeken. Maar een succesvolle implementatie vereist wel een zorgvuldige afweging van de uitdagingen en een duidelijke strategie.
Wij denken graag mee bij het vinden van de juiste balans vinden tussen on-premises en cloud. Op basis van onze uitgebreide ervaring kunnen onze cloudexperts advies geven over de beste opties voor systemen en werklasten.