SQLRally Amsterdam, dag 2
Ook dag 2 van PASS SQLRally Amsterdam 2013 bood een interessant aanbod aan goede sessies van gerenommeerde sprekers. Voor de eerste sessie die bezocht, viel de keuze op M versus R versus P door Julian Breunung en Oliver Engels (SQL MVP). In een leuke sessie vergeleken Oliver en Julian drie programmeertalen in hun mogelijkheden om CSV bestanden in te lezen, de gegevens te combineren met Azure Market Place data en het geheel grafisch te presenteren. M is de taal die achter Power Query zit, P staat voor Python en is een taal waarbij de nadruk op leesbaarheid van de code ligt en R, daar heb ik gisteren al over geschreven. Al met al kon de genoemde klus met alle talen goed geklaard worden, al was mij wel duidelijk dat het met Power Query veruit het vriendelijkst gaat. Maar ook met beperkingen waar de andere twee talen nauwelijks grenzen kennen, mits je maar weet welke code je moet schrijven en je niet bang bent voor een behoorlijke lap code. Julian trekt de vergelijking met LaTeX versus Word. Waar Word haar beperkingen heeft, kun je met LaTeX veel meer, maar daar moet je dan wel wat voor doen. Volgens beide heren is vooral de toekomst van Python interessant. Deze taal, die je vanuit Visual Studio gebruikt, kan wel eens een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst.
De tweede sessie die ik bijwoonde was getiteld Automating Data Warehouse Patterns door Davide Mauri, MVP bij SolidQ Italië. Davide nam ons mee door een groot aantal design patterns voor SSIS die de meesten van ons wel zullen kennen. Denk bijvoorbeeld aan een full load of incremental load van een feitentabel of een SCD traject voor een dimensietabel. En het daarbij gebruiken van bepaalde SQL Server features, zoals de volgens Davide underused feature Change Tracking. Moraal van zijn verhaal was dat vooral datgene waarvoor we design patterns en rules op kunnen schrijven, ook kunnen automatiseren. De laatste 5 minuten van zijn presentatie liet hij zien hoe je voor al je patterns en rules BIML templates zou kunnen maken om te garanderen dat alle SSIS packages die je levert ook voldoen aan die templates en rules.
De derde sessie had een leuke titel: Business Intelligence Stack and the Kerberos Authentication Jungle. En zo na de lunch, hakt zo’n onderwerp er lekker in… Alessandro Recino, MCM bij Microsoft, nam ons mee langs Service Principal Names, claims, Claims to Windows Token Services en wat dies meer zij. Een onderwerp wat bij mij altijd een hoog klok en klepel gehalte heeft. Ooit heb ik een keer met succes Kerberos geconfigureerd bij een kleine klant die geen systeembeheerder had. Eerlijk gezegd deed ik gewoon wat ik allemaal tegenkwam op het internet zonder echt goed te begrijpen wat en waarom ik dat deed. Ik moet zeggen dat ik na deze sessie nog steeds niet helemaal weet waar de klepel hangt, maar in ieder geval zal ik, wanneer ik het weer eens nodig heb, de opnamen van deze sessie er nog eens bij pakken. Want Alessandro weet het volgens mij wel!
En het weekend ging ik in met Big Data, een sessie verzorgd door Marcel Westra van Microsoft. Een leuk verhaal wat Marcel meteen begon met de opmerking dat hij niets over Hadoop ging zeggen omdat Hadoop volgens hem geen big data is. Volgens Marcel betekent big data dat je nieuwe dingen doet met veel gegevens. Hij hing zijn verhaal op aan de Fyra versus een Indiase trein. Als IT’er willen we graag de Fyra bouwen (maar dan wél goed) terwijl voor veel mensen in de business zo’n Indiase trein misschien ook wel goed genoeg is. Met andere woorden, niet alles hoeft perfect. Als je als business user iets uit het datawarehouse wilt combineren met gegevens ergens op het internet, is een tijdelijke mashup die niet 100% gegarandeerd goed is misschien wel goed genoeg om een bepaald gevoel te onderschrijven. Balanceren dus tussen technologie en business. Marcel laat ook een paar leuke dingen zien, zoals de meest coole feature in Power BI: Q&A. En een super coole video met een mogelijk toekomstig vervolg op Q&A: SketchInsight. In het verlengde van het onderwerp Big Data, komen ook bedrijven langs die op slimme manieren nieuwe dingen doen met veel data, zoals Coosto en Inrix. En krijgen we nog een tip voor een gratis eBook van Microsoft: Science@Microsoft The Fourth Paradigm in Practice.
Wat mij betreft een geslaagde eerste SQLRally Amsterdam. Een voordelig alternatief voor PASS Summit zonder al te hoge reis- en verblijfskosten. Met dank aan alle vrijwilligers van PASS Nederland die hun uiterste best gedaan hebben dit evenement tot een succes te maken!