Een terugblik op de allereerste JVMCON

Driehonderd Java-specialisten van over de hele wereld en een programma dat door de bezoekers zelf was samengesteld; afgelopen dinsdag vond de eerste editie van JVMCON plaats. Als een van de gelukkigen die mocht spreken tijdens de conferentie, heb ik vooral ook een hele hoop opgestoken van de andere sessies.

180 onderwerpen om uit te kiezen

De deelnemers die vroeg genoeg een kaartje kochten, mochten van tevoren zien welke onderwerpen door verschillende JVM-experts ingestuurd waren en daarbij aangeven hoe interessant ze die vonden. Doordat er niet bij stond vermeld wie het onderwerp ingestuurd had, lag de focus volledig op het onderwerp zelf. Uit de bijna 180 ingediende onderwerpen werden er uiteindelijk dertien geselecteerd die tijdens het event werden gepresenteerd.

Eén van die dertien onderwerpen was de paper die ik zelf heb ingediend: How To Stay Responsive With 400 Backends. Ik heb ’s ochtends mijn lezing gehouden voor de early birds, en dat waren er flink wat! De zaal zat goed vol en er kwamen veel vragen en opmerkingen vanuit het publiek. Dat was een positieve verrassing, omdat er op een conferentie niet altijd evenveel interactie is met de deelnemers.

Writing a DSL for the Dense with Scala

Na de opening van het event woonde ik een sessie bij van Jan-Hendrik Kuperus en Nathan Perdijk: Writing a DSL for the Dense with Scala. Een Domain Specific Language (DSL) is een taal voor een specifiek (business) domein. Door zo’n taal te ontwikkelen, maak je het gemakkelijker om de niet-techneuten mee te laten bouwen aan een software-oplossing. Ik had eerder het boek DSLs in Action gelezen, waardoor ik geïnteresseerd raakte in het ontwerpen en toepassen van DSL’s.

Na een korte theoretische uitleg over DSL’s en de presentatie van enkele mogelijkheden van de taal Scala, lieten de sprekers zien hoe je zélf een DSL kunt ontwerpen. Als voorbeeld namen ze een simpel domein, zodat de focus lag op het ontwerpproces van een DSL. De dringende waarschuwing:

Don’t make a DSL just because you can.

kon niet voorkomen dat ik de zaal verliet met een onweerstaanbare drang om zelf een DSL te maken. Nu nog op zoek naar een geschikte toepassing…

Don’t hack the platform?

De volgende sessie die ik bijwoonde, was Don’t hack the platform?, van Jan Ouwens. Jan is de auteur van EqualsVerifier en tijdens de ontwikkeling daarvan is hij interessante toepassingen van Java tegengekomen. Uiteraard ga ik die hier niet delen, want zijn dringende advies was:

Don’t try this at the office, only at home.

Om dat te onderstrepen, had hij elke hack voorzien van een aantal emoji’s die aangaven hoe gevaarlijk de hack was. Het begon onschuldig, met het gebruik van Unicode en emoji’s in de broncode, maar de hacks werden steeds heftiger. Uiteindelijk liet hij zelfs zien hoe hij methodes op System kon vervangen door een andere implementatie. En dat niet alleen binnen één JVM, maar zelfs binnen een andere JVM!

Mooi verhaal, en genoeg inspiratie voor de eerstvolgende 1 april… Meer weten? Lees Hanno’ blog.

What you didn’t know you wanted to know about the JVM

De laatste sessie die ik bijwoonde, was die van Angelo Sijpt: What you didn’t know you wanted to know about the JVM. De titel is op zichzelf al een uitdaging, maar het vinden van een bijpassende GitHub repository met code-voorbeelden is nog een veel grotere uitdaging! Na een korte theoretische introductie over wat een virtual machine eigenlijk is, illustreerde hij dat aan de hand van de Java Virtual Machine (JVM) met behulp van korte code voorbeelden. Bij die stukjes broncode liet hij de bytecode zien en hoe deze aan elkaar gerelateerd waren. In de tweede helft van de sessie liet hij zien wat garbage collection is en hoe dat in de JVM is geïmplementeerd. Tenslotte illustreerde hij een aantal van de eerdere voorbeelden op een andere JVM, namelijk Dalvik. Al met al een leerzame sessie, waarbij complexe materie toch heel toegankelijk gebracht werd.

Genoeg informatie om de komende tijd mee aan de slag te gaan, dus. En of iedereen alle waarschuwingen ter harte zal nemen, dat is maar de vraag.. Na 1 april weten we het.

Ik kijk nu al uit naar de volgende editie!

 

Meer terugzien van JVMCON? Bekijk hier de video.