Tips voor als je gaat afstuderen

Tijdens het afstuderen moet je met enorm veel zaken rekening houden; talloze documenten, strakke deadlines en continu meetings met de betrokkenen. Dit alles ook nog eens in een voor jou nieuwe omgeving. Ben jij een student en moet je binnenkort afstuderen? Dan is dit artikel voor jou! Wij nemen je mee door onze afstudeerperiode en geven je tips en tricks waarmee je jouw afstuderen succesvol af kan ronden.

De opdracht & de afstudeerders

FlexFinder afstudeeropdracht

In de periode augustus 2019 – januari 2020 hebben wij (Bart Renders & Martijn van de Wetering) als afstudeer duo de opdracht “Beschikbaarheid van flexwerkplekken detecteren door middel van duurzame IoT” bij Info Support uitgevoerd. Het doel van de opdracht was om onderzoek te doen naar IoT die in staat is om de aanwezigheid van personen te detecteren en deze data inzichtelijk te maken in een applicatie.

Wij hebben hiervoor uiteindelijk een onderzoeksrapport opgeleverd met een aanbeveling, namelijk de aanschaf van een IoT apparaat, alsmede een prototype dat inzicht biedt in de beschikbaarheid van flexwerkplekken binnen Info Support. Dit prototype heeft de naam FlexFinder gekregen. Na hard te hebben gewerkt is het resultaat een 8.5 en een erg tevreden opdrachtgever!

Van begin…

De eerste week afstuderen begon met een korte kennismaking met Info Support en onze mede-afstudeerders, waarna wij al snel een presentatie kregen voorgeschoteld. Hierin werd duidelijk hoe de eerste week eruit zag. Met als conclusie; het tempo lag hoog, precies wat wij zochten. Na de laptop te hebben ontvangen en met de opdrachtgever te hebben gesproken zijn we gelijk begonnen met het opzetten van het Plan van Aanpak.

Bij deze ook direct onze eerste tip; plan tijdens het gesprek met je opdrachtgever alvast een wekelijkse meeting van een uurtje in. Op deze manier hebben wij tijdig weten bij te sturen waar het nodig was. Is het die week niet nodig? Dan sla je een keer over, kan iedereen door met waar zij mee bezig waren.

Aan het einde van de eerste week hadden wij de conceptversie van het Plan van Aanpak afgerond. Op deze manier konden wij bijtijds feedback ontvangen op het Plan van Aanpak voor dit ingeleverd diende te worden. Een onderdeel van dit Plan van Aanpak was de planning. Als er iets belangrijk is tijdens het afstuderen is het wel goed plannen. Zet dus zo snel mogelijk een duidelijke planning op van de afstudeerperiode. Onze tweede tip is dan ook; houdt in je planning ook rekening met eventuele uitloop, verlof- en vakantiedagen en deadlines die school heeft gesteld en open elke ochtend je planning om deze zaken top-of-mind te houden.

Ook zijn wij meteen begonnen met het wekelijks bijhouden van onze voortgang, dit konden wij later dan weer gebruiken in reflectieverslagen en het afstudeerverslag. Hierbij onze derde tip; schrijf elke vrijdag een voortgangsverslag en deel deze met je begeleiders vanuit Info Support en vanuit school. In dit verslag schrijf je per dag wat je hebt gedaan, wat er goed ging, wat er minder goed ging en reflecteer je kort op de leermomenten van die week.

Work hard, play hard!

Wat wij goed merkten bij Info Support is dat als er hard gewerkt wordt er ook tijd is voor niet werk gerelateerde activiteiten. Zo stond er iedere woensdagmiddag om 12.00 een lunchbuffet klaar voor alle afstudeerders, met als doel om gezellig te socializen. Maar het bleef niet bij lunchen! Al in de tweede week was er een leuke activiteit gepland, namelijk karten en een escaperoom. En later in de afstudeerperiode zijn we ook nog wezen paintballen!

Groepsfoto paintball uitje

Daarnaast zijn wij ook meermaals op klantbezoek geweest, om zo een goed beeld te krijgen hoe een dag in het leven van een Info Supporter eruit ziet. Eén van deze klantbezoeken werd gepland door Info Support en de ander kwam vanuit ons eigen initiatief. Daarbij onze vierde tip; plan een dag in om een kijkje te nemen bij de klant van je opdrachtgever. Het is erg leuk en informatief om te zien hoe een IT-consultant te werk gaat en waar je als Info Support terecht kunt komen.

Gebruik je omgeving

Tijdens het schrijven van je onderzoek heb je verschillende methoden die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld literatuuronderzoek doen maar ook een interview houden. Een enorm voordeel van het afstuderen in een middelgrote organisatie zoals Info Support is dat je veel collega’s met verschillende specialiteiten hebt. Hier kun je een meeting mee inplannen of gewoon even binnenlopen wanneer je specifieke kennis nodig hebt. Zo hebben wij een gesprek gehad met privacy en ethiek-adviseur Nico Nijenhuis. In dit gesprek is ons uitgelegd met welke privacyaspecten rekening gehouden moet worden bij het inzetten van IoT.

Wij hebben regelmatig positieve feedback ontvangen over het initiatief dat wij namen, waaronder het gesprek met Nico Nijenhuis. Daarom willen wij je graag als vijfde tip meegeven; wees niet bang om collega’s te benaderen voor gesprekken en initiatief te nemen. Het levert je veel meer op dan alleen nuttige informatie.

Collega’s

Iets dat ons erg is opgevallen bij Info Support zijn de altijd sfeervolle en behulpzame collega’s. Gedurende onze afstudeerperiode hebben wij drie dagen per week gewerkt in Veenendaal en twee dagen per week in ‘s-Hertogenbosch. Op beide locaties waren ook projectteams aanwezig in dezelfde ruimte. Deze projectteams zorgden niet alleen voor een leuke sfeer, maar kwamen ook met de benodigde ervaringen en zijn zeer behulpzaam geweest voor onze afstudeerperiode.

Wij hebben goed gebruik gemaakt van deze projectteams door mee te doen aan hun daily stand-ups, om op deze manier kort te praten over hun bezigheden en over die van onszelf. Ook hebben wij een aantal van onze keuzes getoetst bij de projectteams om zo te achterhalen of wij de goede hadden gemaakt. Hiermee zouden wij ook graag onze zesde tip delen; neem zoveel mogelijk deel aan de daily stand-ups van de projectteams in je omgeving. Dit is een goede manier om kennis te maken met verschillende projecten en om te vertellen over je eigen werk.

Kennisdeling

Info Support vindt kennisdeling erg belangrijk en doet hier veel aan. Dit is duidelijk terug te zien aan de manier waarop zij omgaan met informatie over bijvoorbeeld nieuwe technieken of presentaties op conferenties. Zo organiseert Info Support iedere woensdagavond een Info Support Kennis Avond (ISKA) waarin er twee verschillende presentaties te volgen zijn over uiteenlopende onderwerpen. Zo hebben wij bijvoorbeeld ISKA’s bijgewoond over onderwerpen zoals: performance optimalisatie in .NET Core 3, hoe je nu echt succesvolle retrospectives kunt leiden en hoe je bekender wordt in jouw vakgebied.

Het toffe aan deze presentaties is dat ze worden gegeven door een enthousiasteling van het onderwerp, iemand die het erg leuk vindt om hierover te vertellen. Daarnaast wordt er iedere woensdag voorafgaand aan de ISKA’s een maaltijd verzorgt. Zo’n maaltijd geeft je de mogelijkheid om (toekomstige) collega’s te leren kennen en/ of gezellig te dineren met mede afstudeerders. Daarmee ook onze zevende en laatste tip; probeer zoveel mogelijk (voor jou) interessante ISKA’s bij te wonen en geniet van het gezellig dineren vooraf. Hiermee wordt je netwerk groter en doe je tegelijkertijd nuttige kennis op.

…tot eind

Eenmaal aan het einde van de afstudeerperiode kunnen wij terugkijken op een mooie periode waarin leren en gezelligheid hand in hand ging. Wij hopen vooral dat nieuwe afstudeerders onze tips kunnen toepassen en daarmee een grotere kans hebben op een succesvolle afstudeerperiode.

Dus ter opsomming van alle gegeven tips;

  1. Plan tijdens het gesprek met je opdrachtgever alvast een wekelijkse meeting van een uurtje in.
  2. Houdt in je planning ook rekening met eventuele uitloop, verlof- en vakantiedagen en deadlines die school heeft gesteld en open elke ochtend je planning om deze zaken top-of-mind te houden.
  3. Schrijf elke vrijdag een voortgangsverslag en deel deze met je begeleiders vanuit Info Support en vanuit school.
  4. Plan een dag in om een kijkje te nemen bij de klant van je opdrachtgever.
  5. Wees niet bang om collega’s te benaderen voor gesprekken en initiatief te nemen.
  6. Neem zoveel mogelijk deel aan de daily stand-ups van de projectteams in je omgeving.
  7. Probeer zoveel mogelijk (voor jou) interessante ISKA’s bij te wonen en geniet van het gezellig dineren vooraf.

Veel succes met afstuderen!