Video Conferencing en OBS Studio koppelen: online presenteren met wat extras's

Presentaties houden: ik houd ervan. Of het nou om een bingo gaat, een cursus, of een technische presentatie, mij krijg je er wel enthousiast voor. Grote groep, kleine groep, kom maar op! Maar ook ik, die presenteren normaal geen probleem vind, liep laatst tegen een hele hoop beperkingen op. Door Corona kwamen we thuis te zitten en werd presenteren ineens een heel stuk lastiger. Want hoe houd je je publiek betrokken, als iedereen op afstand zit? Hoe krijg je dat contact, dat je normaal met een zaal hebt in een online presentatie? En welke tool kun je het beste gebruiken? Zoom? Teams? Skype? Mooie tools, maar welke is geschikt? Allemaal vragen die ineens op mij afkwamen.

Waar ik het meest tegenaan liep in online presentaties, onafhankelijk van de tool, was het volgende:

  • In online presentaties heb ik geen projectie scherm meer. Normaal was ik gewend voor een zaal te staan, waar ik een scherm had om mijn presentatie te tonen. Ik stond zelf daarnaast en ondersteunde mijn verhaal met woord, gebaar en gezichtsuitdrukking. Nu kon ik in de tools wel mijn scherm delen, maar als ik dat deed was al mijn non-verbale communicatie verdwenen. Ik kon ook kiezen om geen scherm te gebruiken, maar een plaatje zegt toch meer dan duizend woorden soms.
  • Het valt het mij bij online presentaties altijd op dat bij grote(re) sessies vooral het begin en de pauzes rommelig verlopen. In een normale presentatie zou ik dit oplossen door in deze tijd een timer te gebruiken, die aangeeft hoe laat een sessie begint en hoe lang de pauze nog duurt. Hiervoor is niet echt een goede tool in mijn video conferencing software.
  • Makkelijk kunnen wisselen tussen deze weergaves, is ook nog wel prettig. Ik wil dit instant, dus niet meer dat eeuwige ‘als het goed is zien jullie nu…’, waarna de luisteraars reageren met ‘nog even wachten, scherm delen is nog aan het laden’.

Tijd voor een technische oplossing dus! Op zoek naar software waarmee je gemakkelijk real-time videobeelden samen kunt voegen en makkelijk kan switchen tussen verschillende weergaven. Iets waarmee je kunt streamen… Hé! Dat klinkt als OBS Studio! Maar ja, de output van OBS Studio koppelen met video conferencing tools? Dat gaat nog niet vanzelf.

Hieronder een tutorial hoe ik dit werkend heb gekregen. Het uiteindelijke resultaat stelt mij in staat om alles te doen wat ik in een normale presentatie zou doen en meer! De tutorial focust op Zoom, maar Skype, Teams en andere tools werken op een soortgelijke manier.

Stap 1: Scenes klaarzetten in OBS Studio

Heb je al ervaring met OBS Studio, dan kun je deze stap overslaan en direct doorgaan naar stap 2.

Voor ik OBS Studio als input kunt gebruiken voor Zoom, zal ik iets moeten maken wat ik wil tonen. Voor nu maak ik twee scenes:

Scene 1: Scherm delen met video

Deze scene lijkt op een standaard scherm-delen sessie, met het verschil dat ik zelf ook nog zichtbaar ben. Hierdoor komt mijn non-verbale communicatie toch over, ook al deel ik mijn presentatie.

Indeling scene 1

Om te beginnen, maak ik een nieuwe scene collectie. Deze noem ik video-presentatie. Hiervoor klik ik op Scene-collection -> New, waarna ik de naam invoer en op OK klik. Er verschijnt nu een nieuwe scene collection met één lege scene. Deze scene hernoem naar Screenshare + camera.

Beeld

Als eerste een Window Capture toevoeg met daarin het scherm dat ik wil delen. In het blokje Sources klik ik op de + om een nieuwe source toe te voegen. Daarna kies ik voor een Window Capture, geef het scherm op dat ik wil delen, en voeg dit toe. Ik laat het vinkje voor de cursor aanstaan, zodat ik deze later tijdens mijn presentatie als aanwijzer kan gebruiken. In mijn voorbeeld, deel ik een scherm in Visual Studio Code, dit kan vervangen worden door elk willekeurig venster dat ik in Windows kunt openen. Daarna voeg ik mijn webcam toe als Video Capture Device. Deze maak ik wat kleiner, en zet ik in de hoek van mijn scherm.

screenshot scene 1

Nu is mijn beeld klaar.

Geluid

Mijn geluid gaat nu nog niet opgenomen worden. Ik heb alleen het beeld nog maar ingevoegd, de microfoon is nog niet aangesloten. Deze voeg ik toe als Audio Input Capture. Hierdoor wordt een extra source toegevoegd, en is in de Audio Mixer te zien dat er geluid binnen komt.

screenshot audio mixer

Later wil ik deze audio input kunnen koppelen aan Zoom. Daarvoor is het noodzakelijk om Audio Monitoring aan te zetten. Dit doe ik door in de Audio mixer op het tandwiel te klikken, en hier Advanced Audio Properties aan te klikken. In het scherm dat nu tevoorschijn komt, zet ik Audio Monitoring op Monitor and Output. Later zal blijken waarom dit nodig is.

screenshot audio monitor

Hierna is deze scene compleet.

Scene 2: Timer voor start van presentaties en pauzes

Een redelijk simpele scene. Een grote timer in het midden van het scherm, met een achtergrondmuziekje om je bezig te houden.

Indeling timer scene

Hiervoor maak ik een nieuwe scene aan. Deze noem ik Timer.

Beeld

De timer is geen standaard onderdeel van OBS Studio. Hiervoor heb ik een simpele HTML-pagina gemaakt, die met javascript een timer af laat lopen van het aantal minuten dat ik zelf in code opgeef. Om deze in te voegen, maak ik gebruik van een Browser. Als input gebruik ik een local file waarin ik de timer heb opgebouwd. Deze geef ik de width en height van mijn output mee, zodat hij even groot is als mijn canvas. In de custom CSS geef ik aan dat de overflow hidden is, zodat eventuele scrollbalken niet zichtbaar worden. Ook zet ik het vinkje ‘Refresh browser when scene becomes active’ aan, zodat mijn timer opnieuw begint wanneer ik deze scene begin te tonen.

Geluid

Naast het beeld, wil ik ook geluid laten horen in de pauze. Een achtergrondmuziekje, waardoor het duidelijk is voor de kijker dat de presentatie nog actief is, maar er niet gepraat wordt op dit moment. Hiervoor maak ik gebruik van een Media Source. Ook hier maak ik weer gebruik van een Local File. Aangezien ik zeker weet dat mijn muziekje langer is dan de timer, zet ik de loop niet aan. Door het vinkje ‘Restart playback when source becomes active’ aan te zetten start mijn muzie automatisch wanneer ik deze scene actief maak. Ook bij deze audio source moet ik weer even de Audio Monitor aanzetten, zoals bij de vorige source. Anders komt de muziek wel op een eventuele opname terecht, maar niet bij de luisteraars.

screenshot audio monitor settings

Mijn Scenes zijn nu compleet, op naar het tweede deel: deze scenes in Zoom gebruiken!

Stap 2: OBS Studio verbinden met Zoom

Om OBS te verbinden met Zoom, zal de computer OBS moeten gaan zien als een webcam en microfoon, een input die Zoom kan begrijpen. Om dit mogelijk te maken hebben we een aantal hulp-programma’tjes nodig. Één voor video, één voor audio.

Video van OBS Studio naar Zoom

Om dit werkend te krijgen, gebruik ik een plug-in voor OBS Studio die VirtualCam heet (https://obsproject.com/forum/resources/obs-virtualcam.949/).

In de installatie van deze plug-in wordt gevraagd hoeveel virtuele camera’s ik toe wil voegen. Voor de meeste scenario’s (en dus ook deze) is één genoeg.

Na de installatie voegt de plug-in een nieuwe knop toe aan OBS onder Tools, genaamd VirtualCam. Klik ik hierop, dan krijg ik een venster te zien met een aantal opties. Voor nu zijn de standaard opties genoeg. Als het vinkje Auto-Start aanstaat is de virtuele camera zelfs al gestart. Laat dit venster open staan. Om te testen of dit geslaagd is, open ik de instellingen van Zoom. Het is nu mogelijk de OBS-Camera te kiezen als video input.

Screenshot OBS video input in Zoom

Audio van OBS Studio naar Zoom

Om dit werkend te krijgen, maak ik gebruik van een klein programma’tje genaamd VB-Cable Virtual Audio Device (https://www.vb-audio.com/Cable/). Dit programma pakt automatisch het geluid dat zich afspeelt op de computer op, en zet dit om naar een audio input device die in Zoom gebruikt kan worden. Om het geluid van OBS Studio te laten horen op de desktop, was het nodig om de Audio Monitor van OBS Studio aan te zetten. Ik doorloop de installatie, en het is klaar. In de Zoom instellingen, kies ik onder Audio voor CABLE output als microfoon, en het geluid dat OBS Studio laat horen wordt opgevangen door CABLE en als input gebruikt voor Zoom.

Screenshot zoom settings met audio uit OBS

De twee scenes die ik nu heb gemaakt zijn klaar voor presentatie! Wat ik nog wel graag wil, is makkelijk kunnen switchen tussen scenes zonder te moeten gokken dat het goed gaat.

Stap 3: scene switching veiliger maken

Op dit moment heb ik twee scenes. Als de ene actief is, weet ik wat de andere is en andersom. Maar wat nou, als ik later veel meer scenes krijg. Dan wil ik niet moeten gokken welke ik aanklik, maar wil ik even in kunnen zien wat ik ga tonen, voor ik dat daadwerkelijk doe.

Om dat makkelijk te maken, heeft OBS Studio de Studio Mode. Als ik deze modus aanzet krijg ik een andere weergave, waarin ik een scene in preview kan zetten. Op deze manier kan ik een nieuwe scene alvast zien, voor mijn luisteraars hem zien. Dit zet ik aan met een knop rechts onderin, onder Start Stream en Start Recording.

Scene switching met Studio Mode

Op deze manier weet ik zeker wat ik ga tonen als ik over ga naar een andere scene, en kan ik niet per ongeluk de verkeerde scene tonen. Met een handige knop in het midden, Transition, wissel ik de Program (actieve scene die ik uitstuur) en Preview (scene die ik als volgende wil gebruiken) uit, eventueel zelfs met een mooie overgang.

De twee scenes die ik nu heb gemaakt zijn nog maar een begin van wat er mogelijk is met OBS Studio. Loop ik nu tegen een beperking aan in mijn online presentatie? Dan maak ik in OBS Studio gemakkelijk een oplossing!